Naturo
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij gebruik gemaakt wordt van trance. Iedereen kan dit en iedereen doet dit in zijn dagelijks leven. Bij het lezen van een boek zijn we vaak zo geconcentreerd dat je niet hoort als er iemand binnen komt.
Trance is een toestand van diepe ontspanning en geconcentreerde aandacht, waarbij het denken meer naar de achtergrond gaat en de aandacht naar binnen gericht kan worden. Hierdoor wordt toegang tot het onbewuste mogelijk.
Alles wat we in het verleden gevoeld, gehoord, gezien, gedacht, geroken en geproefd hebben, kunnen we in trance opnieuw ervaren. Het Onderbewustzijn slaat alles op!
Zie het Onderbewustzijn als een grote vergaarbak, als een spons in jezelf, als de harde schijf van een computer, die alles bewaart, soms heel diep weggestopt (als het gaat om onderdrukte herinneringen). Het Onderbewustzijn is altijd graag bereid de opgeslagen informatie weer aan te bieden, want het is gericht op heling en balans in ieder mens.
Veel mensen ervaren klachten die ze niet direct kunnen herleiden. Hypnotherapie is effectief bij traumatische ervaringen, innerlijke conflicten, burnout en stress, angsten en fobieën, faalangst, verlies- rouwverwerking, nachtmerries en slaapproblemen, eetproblemen, seksuele problemen, depressie, verslavingen, psychosomatische klachten, pijn en ziekte.
Eenmaal in contact met het onbewuste wordt het mogelijk om belemmerende overtuigingen los te laten, nieuwe inzichten te verkrijgen, onverwerkte emoties of pijn bewust te worden en te verwerken, gevoelsladingen te verminderen, hulpbronnen aan te boren en nieuw gedrag aan te leren.
Hypnotherapie draagt bij tot het vergroten van innerlijke kracht en heelwording, zodat je bewuster keuzen kan maken en op eigen kracht je individualiteit vorm kan geven. Op korte termijn kunnen al positieve resultaten behaald worden.
Psychotherapie is therapeutische begeleiding van en voor de psyche van de mens, volwassenen en kinderen. Zoals ik het zie, is psychotherapie vooral een onderzoek naar gedragspatronen.
Wanneer we opgroeien van kind naar volwassene, nemen we bewust of onbewust veel manieren over van hoe we omgaan met het leven in het algemeen, en onze medemens in het bijzonder.
We verwerven zodoende een bepaald probleemoplossend vermogen. We pakken alles wat we aan moeilijke situaties tegenkomen, vaak aan op dezelfde oude vertrouwde wijze.
Soms of zelfs vaak is die oude vertrouwde manier van aanpakken niet adequaat, dat wil zeggen dat we niet verder komen naar het doel wat we ons gesteld hebben. We zitten dan voor ons gevoel vast. Deze situatie van vastzitten kan op termijn leiden tot een aantal psychische of emotionele klachten, die zich zowel geestelijk als lichamelijk kunnen manifesteren.
Vaak zie je dat iemand met zichzelf in conflict raakt; bijvoorbeeld wanneer verstand en gevoel beiden in een andere richting wijzen, en het niet eens worden. Als zo iemand zodoende zelf geen richting weet te geven aan zijn leven, en geen beslissingen kan nemen, wordt hij of zij ontvankelijk voor allerlei adviezen vanuit zijn of haar omgeving. Dat kan echter de verwarring vergroten, want vaak zegt iedereen weer iets anders over wat goed zou zijn voor iemand. En daarbij, wie zegt dat anderen weten wat goed voor jóu is..? Wil je leren de antwoorden in jezelf te zoeken en te vinden, dan kun je in psychotherapie leren hoe.
Van jongs af aan ontwikkelen we dus overlevingsstrategieën. Die kunnen best een tijd lang min of meer voldaan hebben om te overleven, maar naarmate we meer volwassen worden, kunnen deze strategieën ook in de weg gaan zitten. Je zou kunnen zeggen dat we ons willen ontwikkelen van overleven naar leven. Met andere woorden: we willen de kwaliteit van ons leven verhogen, en leren hoe we de voorwaarden voor het ervaren van geluk kunnen bevorderen.
Verschillende vormen van psychotherapie binnen Praktijk Naturo zijn:
• Regressie
• Alfatraining
• Voices dialogue en / of innerlijk kind therapie
• Relatie communicatie therapie
Soms zijn enkele sessies nodig, soms meerdere, maar over het algemeen, ook bij ernstigere trauma’s, is de cliënt meestal niet langer dan 1 jaar in therapie.
We beginnen met een uitgebreide intake, waarin de achtergrond, familie omstandigheden, het verleden en de hulpvraag wordt besproken. Deze intake geeft duidelijkheid over het probleem en de doelstelling die de cliënt beoogd en of de cliënt binnen praktijk Naturo aan het juiste adres is om zijn doelstelling te bereiken. Wanneer dat het geval is en het "klikt" tussen de cliënt en mij als therapeut, dan start de therapie.
Van iedere sessie dient de cliënt een verslag te schrijven, over wat we in de sessie gedaan hebben en welke stappen er hebben plaatsgevonden, als onderdeel van zijn helings- en veranderingsproces.
Als therapeut maak ik uiteraard ook aantekeningen en iedere volgende sessie beginnen we met het voorlezen van het verslag dat de cliënt gemaakt heeft. Zo weet ik als therapeut of de cliënt de sessie goed heeft geplaatst voor zichzelf en waar nodig wordt het verslag aangevuld of gecorrigeerd.
Deze verslagen zijn van groot belang tijdens de duur van de therapie maar óók na afloop van het therapie traject. Als het even niet zo goed zou gaan of een oud patroon duikt op, dan zijn de sessie verslagen een wegwijzer voor diegene om zichzelf te kunnen helpen om zich weer goed te voelen.